Groen in de wijken

Etten-Leur streeft naar zorgvriendelijke wijken waar gezonde leefomstandigheden heersen. De wijken zijn goed onderhouden, toegankelijk, veilig en met aantrekkelijke plekken voor ontmoeting, ontspanning en beweging. Groen en water zorgen voor een natuurlijke uitstraling, en voorkomen hittestress en droogte. 

De afgelopen periode hebben we gemerkt dat openbaar groen in Etten-Leur voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Daarnaast zijn de inzichten voor groenbeheer en groenbeleid in de jaren veranderd.

In de Omgevingsvisie staat hoe Etten-Leur er in de toekomst uit gaat zien op het gebied van leven, wonen, werken en recreëren.

Groenplan

Groen is een belangrijk onderdeel van het leven, wonen en recreëren in Etten-Leur. Daarom maken we een groenplan. Met alle afspraken staan over het aanleggen en het onderhouden van bijvoorbeeld planten, bomen en gras in onze gemeente. 

Snippergroen

Het is mogelijk om gemeentegrond, die nog niet gebruikt wordt (snippergroen), te kopen. Snippergroen is bijvoorbeeld een groenstrook, een deel van een parkeerplaats of een brandgang van de gemeente. 
Lees meer informatie op de website van gemeente Etten-Leur.

Beschermde bomenlijst

De beschermde bomenlijst is samengesteld door de gemeente. Daarop staan specifieke bomen die beschermd moeten worden. Dit kan zijn vanwege hun ecologische waarde, historische betekenis, zeldzaamheid of omgevingswaarde. Het doel is om te voorkomen dat deze bomen worden gekapt of beschadigd zonder de juiste toestemming en zorgvuldige afweging van de impact op het milieu en de samenleving. Ook bomen die niet op de lijst staan kunnen niet zomaar gekapt. Kijk hier voor meer informatie en de berschermde bomenlijst.

Bomen en zonnepanelen

Mede door de verduurzaming van de leefomgeving en een grotere bewustwording voor het milieu worden steeds meer zonnepanelen geplaatst. Regelmatig wordt de gemeente Etten-Leur verzocht om voor een goede werking van deze zonnepanelen één of meerdere gemeentelijke bomen te verwijderen of te snoeien. Het college heeft de volgende uitgangspunten vastgesteld over bomen in relatie tot zonnepanelen voor nieuwbouwlocaties, bestaande situaties en herinrichting van de openbare ruimte.

  • Op nieuwbouwlocaties wordt met de inrichting van de openbare ruimte geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met de mogelijke plaatsing van zonnepanelen.
  • In bestaande situaties is het uitgangspunt om bestaande bomen te behouden. De aanwezigheid van of voornemen tot plaatsing van zonnepanelen is geen reden voor kap of (drastische) snoei van een boom.
  • Bij de herinrichting van de openbare ruimte waarbij sowieso bomen gekapt of gesnoeid zouden moeten worden, gelden dezelfde regels als voor nieuwbouwlocaties. Als het vanuit de herinrichtingsplannen niet nodig is bestaande bomen te kappen of te snoeien, gelden dezelfde regels als voor bestaande situaties.

 

 

Bezoek en postadres

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076 

Postbus 10100
4870 GA Etten-Leur 

Contact

Vragen over Etten-Leur Maken we Samen? Laat het ons weten via het contactformulier. 

Contactformulier

 

 

Cookie-instellingen